Nový Opel Combo Life

Modelom Combo značka Opel mieri do triedy ľahkých úžitkových vozidiel. Nový osobný variant Combo Life ale čisto úžitkové auto nie je. Má všetko, čo chcete od dobre vybaveného osobného auta a navyše pridáva priestor a praktickosť, ktorú napríklad vozidlá triedy MPV ani kombi nevedia.

Nový Opel Combo Life patrí do skupiny súrodencov s Peugeot Rifter a Citroën Berlingo. Combo Life získate zo všetkých troch súrodencov za najnižšiu základnú cenu.

Opel ponúka nové Combo Life v dvoch variantoch karosérie. Základný je dlhá 4403 mm, predĺžená XL potom 4753 mm. Predĺžená verzia XL neponúka iba o 160 mm dlhšie previsy karosérie, ale aj o 190 mm dlhší rázvor náprav. Obe karosérie sú k dispozícii v päť a sedem miestnej konfigurácii. Vďaka mnohým možnostiam nastavenia sedadiel poskytuje nový Opel Combo Life praktickú konfiguráciu vnútorného priestoru. Individuálne sklopné sedadlá v 3. rade sa u dlhšej verzie XL dajú navyše posúvať a v oboch verziách je ich možné z auta pohodlne vybrať. Zmena zo sedem na päťmiestne usporiadanie je tak jednoduchá a rýchla.

Objem batožinového priestoru je 597 litrov. Možno ho sklopením všetkých sedadiel v druhej a tretej rade zväčšiť až na veľkosť 2 126 litrov. Combo Life XL ponúkne v priestore ešte viac. Umožňuje naložiť náklad s dĺžkou až 3,05 m a objem jeho batožinového priestoru je 850 litrov. Sklopením sedadiel sa potom dostanete až k hodnote 2 693 litrov. Objemným a širokým batožinovým priestorom poráža Opel Combo Life svojich konkurentov. Automobil pôsobí uhladeným dojmom. Jeho predok je vysoký a motor je v ňom uložený hlboko. Dizajn prednej časti Opelu Combo Life ctí ostatné modely značky.

Základná cena modelu Opel Combo Life začína od 12 990 €. V základnej výbave Selection ponúka tieto prvky výbavy: asistent pre rozjazd do kopca, varovanie pred vybočením z jazdného pruhu, rozpoznávanie dopravných značiek, senzor únavy vodiča, varovanie pred čelnou kolíziou, čelné, bočné a hlavové airbagy, ISOFIX 3x vzadu, vrátane Top Tether uchytenia, centrálne zamykanie s diaľkovým ovládaním a sklopným kľúčom, elektrické ovládanie predných okien, palubný počítač, audiosystém 4.0, Bluetooth, štyri reproduktory a USB s ovládaním na volante, tempomat, výškovo a pozdĺžne nastaviteľný volant, výškovo nastaviteľné sedadlo vodiča s lakťovou opierkou, sklopné zadné sedadlá delené v pomere 60/40, posuvné dvere na strane spolujazdca a elektricky ovládané a vyhrievané zrkadlá. Žiaľ klimatizácia je k dispozícii len za príplatok.

Vybavenejší Enjoy pridáva navyše manuálnu klimatizáciu, sedadlo vodiča s bedrovou opierkou, posuvné zadné dvere na strane vodiča a spolujazdca, nárazníky vo farbe karosérie, kľučky dverí a bočné lišty vo farbe karosérie a elektricky ovládané a vyhrievané zrkadlá vo farbe karosérie. Nami testovaný automobil, ktorý nám v polovici januára zapožičala spoločnosť OPEL prostredníctvom Auto Palace Spořilov, zahŕňal najvyššiu výbavu Innovation a veľa príplatkovej výbavy. Naftový motor s obsahom 1,5 litra a maximálnym výkonom 130 koní s kolesami spájala osemstupňová automatická prevodovka, ktorú vodič ovláda nezvyčajne otočným ovládačom. Pre túto triedu áut je osemstupňový automat vcelku nadštandardný.

K dostatiu je však tiež aj šesťstupňový manuál. Motor aj prevodovka si zaslúžia len chválu a v prípade motora bude z ponuky Opel pre automobil tejto triedy ten najvhodnejší. Vďaka dobrému vychýleniu kolies sa s automobilom skvele manévruje v mestskej premávke a na parkovisku. Kabína vozidla je dobre odhlučnená a nový Opel Combo Life sa v potlačení hluku dostal aj s testovaným silnejším naftovým motorom na úroveň osobných vozidiel. Výhľad z kabíny je výborný na všetky strany, a to vďaka bohato presklenej karosérii. Svetla je v kabíne naozaj dosť, veľká časť ho tam vstupuje panoramatickým strešným oknom s elektrickou slnečnou clonou a odkladacími priestormi (od výbavy Innovation).

A vďaka LED diódam v dlhej odkladacej priehradke pod strešným oknom je v kabíne aj za tmy nerušivé a praktické ambientné osvetlenie. Veľmi inovatívne riešenie. Na panoramatické strešné okno s odkladacou priehradkou nadväzuje schránka upevnená v zadnej časti stropu. Stropný box našiel miesto v málo využívanom priestore, je oddeliteľný a vyložene praktický. Možno sa do neho dostať z kabíny, aj zvonku po otvorení piatych dverí. Aby sa nemuseli veľké zadné dvere vyklápať celé, je možné otvoriť iba ich zadné okno. To oceníte pri nakladaní menšej batožiny.

V novom Opel Combo Life má vodič a všetci spolucestujúci k dispozícii až 28 odkladacích miest, ktoré sú dobre dostupné. Nájdete ich v palubnej doske, v stredovom tuneli, nad hlavami cestujúcich, vo dverových paneloch a v batožinovom priestore. Ustúpiť im musel aj airbag spolujazdca, ktorý našiel svoje miesto v strope.

Prístup do zadnej časti vozidla uľahčujú posuvné bočné dvere na pravej i ľavej strane a ich zatváranie a otváranie je až prekvapivo jednoduché. Zadné okná pri posuvných dverách sa navyše dajú aj elektricky ovládať a cestujúci na sedadlách v druhom rade majú vo výbave Innovation k dispozícii integrované slnečné clony a výklopné stolíky.

Prostriedku interiéru dominuje kapacitný osempalcový dotykový displej pre ovládanie rádia, navigácia, hands-free telefonovanie a nastavenie rozličných funkcií auta. Infotainment vie MirrorLink, Apple CarPlay a Android Auto. Zobrazuje aj obraz zadnej panoramatickej kamery, ktorá poskytuje širokouhlý pohľad 180° s virtuálnymi trajektóriami. Spoločne so sadou parkovacích senzorov umožňuje výborný prehľad o situácii za vozidlom. Ako automobil cúva, dotvára kamera panoramatický pohľad 360° okolo celého auta.

Neobvyklým prvkom príplatkovej výbavy tejto triedy vozidiel je head-up displej, ktorý premieta priamo do vodičovho zorného poľa aktuálnu rýchlosť, predpísanú rýchlosť, ktorú automobil číta zo značiek, a systém jazdy v pruhoch. Len pozor, ak má vodič na výšku viac ako 190 cm. Jeho zorné pole je, aj pri najnižšom nastavení sedadla, vysoko nad head-up displejom a nič na ňom bohužiaľ neuvidí. Na zadných sedadlách je pre cestujúcich k dispozícii USB zástrčka, pred predným sedadlom spolujazdca potom plnohodnotná 220V zásuvka.

Nemecký súrodenec Peugeotu Rifter a Citroënu Berlingo nás zaujal cenou, priestorom a jazdnými vlastnosťami. Ak hľadáte skutočne veľkú a praktickú osobnú polododávku, Opel Combo Life takou je. Nám nový Opel Combo Life urobil radosť. Je to dobre ovládateľné, pohodlné a priestranné auto. Pre rodiny to môže byť veľmi dobrá voľba, pripomeňme napríklad ISOFIX uchytenie troch autosedačiek vedľa seba na zadných sedadlách. Opel Combo Life Innovation je veľmi dobre vybavený automobil. Ku všetkým úrovniam výbavy štandardne získate päťročnú záruku na vozidlo.

Zdieľať na: